MarjaHeinonen3

Kaikki blogit puheenaiheesta Talous

Elämänmittainen unelma punavihreä talousväitös-opinnäytetyö

Nyt kun olen yhden opinnäytetyön harjoituksen kannalta tehnyt liiketaloudesta ja hallinnosta, vähintään yksi kiinnostaisi vielä kirjoittaa. Elämänmittaisesta saavutuksesta puhuttaessa olisin 42-vuotias, kun punavihreä talousväitökseni tarkistustilaisuus olisi Turun Kauppakorkeakoulussa. Kiinnostaisi tehdä tutkimusta julkisen hallinnon tietohallinto-johtamiseen liittyen, jotain siihen liittyen, kun yksityisen sektorin kokemusta minulla ei ole lainkaan.

Rauhallinen kuukausi

Helmikuu oli aika perus, ei mitään ihmeitä mihinkään suuntaan. Pieniä muutoksia taloudenpitoon tehtiin ja laitettiin yksi meidän neljästä asuntolainasta vuodeksi koroille. Säästynyt 260€/kk on tarkoitus laittaa kulutusluottojen maksuun. Vaimon Visa saatiinkin helmikuussa maksettua pois ja sieltä vapautui nyt vielä 90€/kk lisää käytettäväksi.

Tammikuu 2018

Nyt kun helmikuu vetelee viimeisijään on hyvä palata hetkeksi tammikuun tapahtumiin.

Meillä on käytössä taloudenhallintaan itse tehty excel-taulukko, johon syötämme kuukausittain toteutuneet kulut ja menot. Eli kaikesta rahankäytöstä keräämme kuitit talteen ja kuukauden vaihduttua käymme ne läpi lajitellen ja taulukkoon syöttäen. Tämä on nyt toinen vuosi, kun käytämme systeemiä ja tuloksia on alkanut jo tulla. Verrattuna aikaisempaan mutuiluun on nyt kulujen ennakointi parantunut ja rahankäyttö järkevöitynyt. Enää ei ole tullut kuukausia, että tilit olis imetty kuiviin.

Mistä on kyse

Tämän blogin tarkoitus on käsitellä ja kertoa meidän talouden hoidosta ja tilasta. Aion käyttää teksteissäni ihan oikeita lukuja ja aukaista miten meillä raha liikkuu. Tarkoitus ei ole neuvoa ketään, vaan antaa ideoita ja ajatuksia. Saa myös ihmetellä ja nauraa meidän virheille, jos siltä tuntuu.

Talouteemme kuuluu 2 aikuista, 2 lasta, 3 kissaa, 1 auto (Alfa Romeo), sekä 2 omakotitaloa (toinen taloista autio ja osittain purettu).

Velkaa on enemmän kuin tarpeeksi.

-Asuntovelkaa n.158t€

-kulutusluottoja 36t€ (remonttilainoja, luottokortteja, auto)

Talous ja valtion velka kasvavat

Talous ja valtion velka kasvavat

Muutamia vuosia EU:n teollisuusmaiden jälkeen Suomikin pääsi viimein talouden kasvu-uralle. Sitä on ennustettu jo toista vuotta, mutta lukuja on jouduttu korjailemaan tuontuostakin ylös päin. Viimeisin ennuste on 3,6 %. Miten elämme laskusuhdanteessa omillamme, jos nousukausikin eletään velaksi?

Rakennuskesä taas

Meidän perhe on uudistalon rakentaja. Tämä projekti on kestänyt jo noin neljä vuotta. Nyt taloa rapataan.  Sanon rapataan vaikka me itse yhdessä teemme sen. Rappaustyö ei ole kovin hankala homma. Laastia pitää sekoittaa veteen ja se on kuin kermavaahtoa tekisi isommilla välineillä.

Taloustiede ei ole tiede 3

Joku voisi väittää, että jo oheisessa kuvassa esitetyt väitteet ovat kuolinisku ns. taloustieteelle. 

 Ha-Joon Chang esittelee kirjassaan 9 eri talousteoriaa. Kaikki enemmän tai vähemmän poliittisia. Siis on kyse poliittisista arvotuksia sisältävistä teorioista tieteen valepuvussa.

Osa 2: 

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224176-taloustiede-ei-ole-tiede

 

Kymppitonnin palkka ei riitä elämiseen?

Uudenlainen köyhyys on todettu, eli kymmenentuhannen euron bruttopalkan saaneet joutuvat turvautumaan talousasiantuntijan apuun.

Normaalipalkkaiselle ja työttömälle tämä kuulostaa uskomattomalta. Verojen jälkeen jää tuollaisesta palkasta käteen 5000 euroa, ja sen olettaisi riittävän, vaikka puoliso olisi kotona.

Mietitäänpä hetki. Isopalkkainen johtaja, vaimo kotona kolmen lapsen kanssa. Johtajalla on iso omakotitalo (sähkölämmitteinen kaikilla herkuilla ja sähkövempaimilla), merenrantahuvila ja pari autoa. Mahdollisesti vene ja peräkärry.

Oluen optimaalinen ostoerä Wilsonin kaavalla

Optimaalisen ostoerän suuruuden selvittäminen on eräs logistiikan tyypillisimpiä ongelmatilanteita. On saatu arvioitua menekki, mutta tavarantoimittaja ei halua rakentaa putkea kahden tehtaan välille. Ratkaisuun on viisas teollisuustalousvelho Wilson keksinyt kaavan, jota hänen mukaansa Wilsonin kaavaksi nimitetään.

Ostoerä = neliöjuuri ( [2 * ostokustannus * vuotuinen tarve] / [Kappaleen varastokustannukset*Tavaran yksikköhinta] )

Suomen pseudaalinen älymystö

Koskahan Suomen poliittis-hallinnollinen pseudoälymystö oppisi ymmärtämään, mistä näissä kuvissa on kyse?  

Entä ns. taloustieteilijät? Miksi vaikenevat kun pseodoälymystö puhuu roskaa?

Kansainväliset kilpailukykyvertailut tarkastelevat vain maiden yleistä potentiaalia edistää yritysten kilpailukykyä, siis kyse on panoksista, ei tuloksista.

 

Julkaise syötteitä