MarjaHeinonen3

Ylellä parhaat pakarat, vaikka The New York Times panee parastaan

Kun viimeksi kirjoitin, peilasin kokemuksiani olla suomalaisena Ranskassa ja repostelin suomalaista mediaa. Nyt kirjoitan takaisin palanneena ja ylistän Ylen tarjoamaa jännitystä, tunnetta, draamaa, taitoa ja esteettisiä elämyksiä illasta toiseen.

Puhun siis jalkapallosta.

Olin kaksi viikkoa Ranskassa alkusarjan ottelujen aikaan. Matkustelin eri puolilla maata ja jokaisessa majapaikassani surffailin televisiokanavia yrittäen päästä katsomaan edes jotain peliä. Ja harhailin kaupunkien ja kylien katuja etsimässä kuppilaa, jossa olisin voinut liittyä innokkaiden futisfanien rinkiin katsomaan isolta ruudulta kisoja.  

Kuvittelin asian hoituvan helposti,  olihan tuossa vaiheessa sekä Ranska että Ranskan entinen alusmaa Algeria mukana vahvasti kisassa. Mutta ei. Ilmaisilta kanavilta näkyi tuskin muuta kuin Ranskan ja Algerian ottelut. Kansakaan ei näyttänyt olevan liian innokkaasti liikkeellä. Tilanne tietysti muuttui – mutta vasta omien menestyksen myötä.

Vastapainona voin nyt illasta toiseen katsoa jännitysnäytelmiä alusta loppuun, kuunnella suorastaan hauskoja kommentteja. Vähän pahin vire on pudonnut, kun yllättäjä toisensa perään on pudonnut jatkosta. Mutta se ei ole Ylen syytä. Siitä vähän soimaan Yleä, että kisastudiossa ei enää ole ollut ehdoton suosikkini Aki Riihilahti. Hänen asiantuntemuksensa ja positiivinen asenne pitivät minut otteessaan illasta toiseen. No, Jari Litmanen on paikannut kyllä hyvin.

Ne otsikon pakarat? Ainakin jokainen nainen tietää, että jalkapallossa on yhtä tärkeää esteettinen elämys kuin tekninen taito. Jokainen myös tietää, että pallon potkimiseen tarvitaan vankat, kiinteät pakarat. Mitä enemmän pelejä, sitä enemmän esteettisiä elämyksiä, sitä enemmän…

Mutta osataan sitä Ylen ulkopuolellakin tuottaa elämyksiä jalkapallossa. Esimerkiksi maailman arvostetuimpiin medioihin kuuluva The New York Times aavisti omiensa kovan kunnon tai ennakoi lajin suosion nousun. Se on panostanut paljon kisojen uutisointiin lähtenyt uusin keinoin houkuttelemaan kävijöitä nettisivuilleen. Ne tarjoavat perinteisen tekstin, kuvien, videon ja grafiikan lisäksi uudenlaisia kokeiluja. 

Esimerkiksi Spot the Ball – kisassa voit arvata pelitilanteista otetuista kuvista, missä pallo on.  Sen jälkeen järjestelmä kertoo sinulle, miten hyvä ennustuksesi on ollut suhteessa toisiin veikkaajiin.

Sivuja suunniteltiin kuukausia ja mallia otettiin olympialaisten ja muiden isojen kansainvälisten tapahtuminen uutisoinnista. Ihmisiä on haluttu houkutella laajalla rintamalla – intohimoisista jalkapallofaneista aina sellaisiin, jotka eivät ole lajista kiinnostuneita. Tulokset ovat olleet hyviä. Noin puolet lehden World Cup –sivuston kävijöistä netissä tai mobiililaitteilla on uusia.

Spot the Ball – kisan ohella suuria menestyksiä ovat olleet mm. grafiikka ”984 tapaa, jolla USA jo edetä seuraavalle kierrokselle World Cupissa” ja liveblogit, joiden suosio on ylittänyt kokemukset kaikista aiemmista kerroista.

Näin viimeisten pelien kynnyksellä, blogikirjoitus on hyvä lopettaa Ylen tv-selostajan kommenttiin ”Olisi mukava, jos olisi pause ja voisi pysäyttää ajan…nämä jalkapallon MM-kisat eivät loppuisi koskaan.”

No ei nyt sentään!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

henrik välimäki

Kilpaurheilu on ooppiumia kansalle.

Käyttäjän JuhaniAhonen kuva
Juhani Ahonen

Näkökulma: Meillä täällä karussa Pohjolassa kaikki huippu pitää olla tehty rankemman päälle, 110% teholla ja verta piereskellen. Emme siedä ja kestä että huippusuoritukset tehdään iloisesti, keveästi, hyvältä ulospäin näyttäen ja nauttien.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

"Ne otsikon pakarat? Ainakin jokainen nainen tietää, että jalkapallossa on yhtä tärkeää esteettinen elämys kuin tekninen taito. Jokainen myös tietää, että pallon potkimiseen tarvitaan vankat, kiinteät pakarat. Mitä enemmän pelejä, sitä enemmän esteettisiä elämyksiä, sitä enemmän…"

Mikä älämölö syntyisi jos joku mies kirjoittaisi NAISTEN MM-kisoissa parasta antia olevan per×#^t ?

Se siitä tasa-arvosta...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

En kiistä Aki Riihilahden pelillistä ammattitaitoa ja näkemyksellisyyttä, mutta kyllähän miehen tapa kommentoida on aivan liian monisanainen ja siten pitkäpuheinen. Ei kai ole ollut tarkoitus, että äänimaisemaa kotikatsomossa hallitsevat asiantuntijan loputtomat monologit? Aamu-tv:n viikottaisessa Jälkihiki-palaverissa tuppaa käymään samoin; Riihilahden puheenvuoro jatkuu ja jatkuu.

Jari Litmanen on yleiseurooppalainen futismies viimeisen päälle, ja hänenkin kommenteistaan voi oppia paljon. Toisaalta Litmasella on taipumusta änkyttämiseen, mikä tulee hermostuttavasti esille nimenomaan tv-selostuksen yhteydessä.

Valitsisin lajiasiantuntemusta edustamaan useammin Antti Muurisen ja Juha Malisen, ja jättäisin pari edellämainittua pelaajasuuruutta tässä suhteessa sivuosiin. Antti Pohja on onneksi ollut myönteinen yllätys, koska hänessä yhdistyvät selkeä puheilmaisu ja riittävä lajitietämys.

Pakara-osastoa en ole katsellut sillä silmällä, mutta pelaajien vatsalihaksista näkee, että futari tarvitsee erityisen vahvan keskivartalon. Kyky nopeisiin suunnanmuutoksiin sekä pääpeliin tarvittava voima otetaan nimenomaan kropan keskiosista. Joka jätkällä on erottuva sixpack!

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Uusrikkaan Suomen media palvelee nöyrästi status quota. Kiitokset voi esittää (tälle) alustelle, jolla myös kriittinen näkökulma on mahdolllista.

Reijo Siipola

Ylen tehtävä on kasvattaa suomalaisista penkkiurheilijoita,
saippuasarjojen seuraajia ja poliittisesti oikeaoppisia.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ihmettelin, kun kuulin, että Yle aikoi näyttää suomalaisille kaikki 64 MM-jalkapallopeliä. Näin siitä huolimatta, että Suomi ei ollut selvinnyt mukaan näihin kisoihin. Ihmettelen yhä enemmän, kun kuulen, ettei edes Ranskan julkisen vallan tv tarjonnut yhtä laajaa palvelua, vaikka Ranska pelasi kisoissa.

Syynä saattaa olla se, että kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA vaati Ranskan kaltaiselta maalta liian korkeaa hintaa televisioinneista. Sellaiseen löytyi Ranskassa varaa ilmeisesti vain maksukanavilta - jos niiltäkään. FIFA on tunnettu bisnesnenästään.

Tämä kirjoitus paljasti myös jännittävällä tavalla, miksi naisetkin seuraavat niin innokkaasti näitä kisoja. He eivät siis seuraakaan palloa - vaan pakaroita.

Minä taas seurailen näitä otteluja saadakseni selville, miksi sadat miljoonat jaksavat olla niistä kiinnostuneita, vaikka jalkapallon säännöt ovat niin valuvikaiset ja antiikkiset. Ennen kaikkea maalia pitäisi suurentaa, jotta pelipallo löytäisi joskus tiensä maalin perälle - eivätkä vain rankkaripotkut.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset