MarjaHeinonen3

Saksan media tänään: Nykänen on kaikkien aikojen hyppääjälegenda

  • Matti Nykäsen kuolemasta on kirjoitettu heti aamusta saksalaisissa medioissa.
    Matti Nykäsen kuolemasta on kirjoitettu heti aamusta saksalaisissa medioissa.

Suomi heräsi tänään pysäyttävään uutiseen mäkihyppääjän Matti Nykäsen kuolemasta. Monelle meistä hän on ollut suunnaton ylpeyden aihe menestyksen vuosinaan, myötätunnon kohde aikoina, jolloin elämä ei ole ollut hallussa. Häneen on voinut samaistua monella tavalla.  Hän on ihminen, josta voi myös kirjoittaa ja jota voi muistella monella tavalla. Hänen elämänsä voi nähdä monella tavalla. 

Myös toisen suuren mäkyhyppymaan, Saksan, media on noteerannut tänään maanantaiamuna hyppylegendan lähdön. Jo ennen aamukymmentä tieto oli kymmenien saksalaismedioiden verkkosivuilla otsikolla “Hyppääjälegenda kuoli yllättäen vain 55-vuotiaana”.  Maan merkittävimmät mediat ovat nostaneet uutisen esille. Nykänen on tänään saksalaismedioissa yksi kaikkien aikojen suurimmista mäkihyppääjistä. Legenda.

Der Bildissä Nykäsen kuolemaa kommentoi saksalaisten oma huippuhyppääjä ja Nykäsen aikalainen Dieter Thoma (49): “En halua tuomita hänen elämäntapaansa, sillä tänään olemme menettäneen suurenmoisen urheilijan, joka oli varhaislapsuudessani urheilullinen esikuvani.”

Thoma viittaa Nykäsen kaksijakoisen elämän toiseen puoleen, joka on meille suomalaisille hyvin tuttu: alkoholi, laulaminen, naiset, sairaudet. Tästä kirjoittavat myös muut saksalaislehdet, sävyt vain vaihtelevat. Der Bild toteaa juttunsa lopuksi, miten Nykänen kamppaili mäkihyppyuransa jälkeen jatkuvasti alkoholiongelman kanssa.  Stern.de toteaa Nykäsen olleen yksi maailman parhaista hyppääjälegenoista. Hänen uran jälkeiseen aikaan lehti viittaa toteamalla hänen sairastelleen viime aikoina.

welt.de käy Nykäsen uraa yksityiskohtaisesti lävitse. Uskomattoman urheilu-uran kohta kohdalta, voitto voitolta. Sen jälkeen Welt antaa palstatilaa Nykäsen sekavan henkilökohtaisen elämän kuvaamiselle, mutta kauniisti pyrkii myös ymmrätämään sitä.  Welt on haastatellut Nykästä vuonna 2013 ja viittaa tähän haastatteluun useaan otteeseen. Tästä haastattelusta on mukana Nykäsen sitaatti: “Kun juot, elät kuin kuplassa. Et näe mieltä missään…Olin huomion keskipisteenä monta vuotta, jokainen oli kiinnostunut minusta. Sairastuin siitä, se oli liian paljon. Olin onneton ja aloin rakentaa muuria sisälleni. Olin hyvin nuori, kun menestyin. Media pyöri ympärilläni koko ajan - tarvitsin apua. Siitä se lähti. Myöhemmin join koska minulla ei ollut muuta tekemistä, halusin unohtaa.”

Juttu päättyy lauseeseen: “ Vuonna 2013 täyttäessään 50 Nykänen sanoi, että hänellä on elämä hallussaan. “ Spiegel Online lainaa samoja sitaatteja omassa  jutussaan. Se on kuitenkin lisännyt jälkimmäisen lainauksen perään vielä yhden, lopullisuudessaan pysäyttävän, lauseen. 

“Nyt hän on kuollut”.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suomalaisessa mäkihypyssä 1970-luku oli suhteellista suvantovaihetta Veikko Kankkosen (olympiamitaleita 1964) jälkeen, mutta 80-luvun komeaa nousua johti Matti Nykänen. Matin esimerkki teki ainakin osaltaan mestareita myös muista 1990-luvun suomalaisista mäkimiehistä.

Tämän blogin suosituimmat