MarjaHeinonen3

Kettu tietää ystävyyden ytimen

  • Jo vuonna 1943 julkaistussa romaanissa “Pikku Prinssi” kettu opettaa maailman ihmeisiin tutustuvalle  prinssille ystävyyden ydintä.
    Jo vuonna 1943 julkaistussa romaanissa “Pikku Prinssi” kettu opettaa maailman ihmeisiin tutustuvalle prinssille ystävyyden ydintä.

Kumpi tietää ystävyydestä enemmän. 2000-luvun Konmari vai 1940-luvun kettu?

Tänään some käy kuumana, kun kaikki toivottavat hyvää ystävänpäivää sinne sun tänne. Ystävänpäivänä kuuluu lähetellä viestejä ja vannoa ystävyyden nimeen. Sydämiä pursuaa kaikkialla kyllästymiseen asti.

Mitä sitten on ystävyys? Onko se ikuista yhteyttä yli vuosikymmenien? Onko se satunaninen kaveri, jonka kanssa pidetään hauskaa? Onko se työkaveri, jonka kanssa istuu päivittäin samassa tilassa?

Moni hakee ystävyyteenkin vinkkejä niin suositusta konmarituksesta. Alunperin japanilaisen Marie Kondon ajattelu on tarkoitettu kodin raivaamiseen kaikesta turhasta. Konmarituksessa ihmistä kehoitetaan säilyttämään kotonaan vain sellaiset esineet, jotka tuottavat hänelle iloa. Ajattelua on laajennettu myös ihmissuhteisiin - luovu sellaisista ihmisistä ympärilläsi, jotka syövät sinusta energiaa. Pitääkö ystävän kanssa siis olla aina kivaa? Ei mielestäni, koska silloin asioita helposti hautautuu ja ystävyys jää pinnalliseksi.

Minä uskon ystävyydessä enemmän ketun ajatuksiin.  Antoine de Saint-Exupéryn kuuluisassa, jo vuonna 1943 julkaistussa kirjassa “Pikku Prinssi” kettu opettaa maailman ihmeisiin tutustuvalle  prinssille ystävyyden ydintä. Kettu kertoo pojalle, miten ystävyyttä ei voi löytää, ellei kesytä toista Kesyttäminen tarkoittaa vaivanäköä toisen eteen ja yhdistävän siteen solmimista. Kun pikku prinssi vetoaa kiireeseensä, kettu toteaa: 

"Ei voi tuntea muuta kuin sen, minkä itse on kesyttänyt…Ihmisillä ei ole enää aikaa tuntea mitään. He ostavat kaupoista valmiiksi tehtyjä tavaroita. Mutta kun kaupoissa ei myydä ystäviä, niin ei ihmisillä enää niitä ole. Kesytä minut, jos kerran haluat ystävän!"

Tuntuuko tutulta? Kettu myös muistuttaa, että voi joutua vähän itkemäänkin, jos on antanut kesyttää itsensä. Ystävyyteen kuuluvat myös ikävä, pettymykset, ristiriidat ja välillä välirikotkin. 

Mutta ystävyys on sen arvoista. Kiitos sinulle hyvä ystäväni, että ystävyytemme on kestänyt kaikesta huolimatta, sillä hyvä ystävyys on parasta mitä tiedän!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija